maandag 7 mei 2012

#9 – Online gaming

Als beheerder van een Trackmania 2 Canyon server (race spel) ben ik met het fenomeen "online gaming" wel bekend. Behalve racen kan binnen dit spel met andere spelers gechat worden. Je zou het ook kunnen zien als een chatbox met een spel er om heen. Maar net als in de echte wereld, kan ook in deze virtuele wereld gescholden, beledigd en geroddeld worden. Of de gespreksgeschiedenis wordt vastgelegd en hoe lang verschilt per spel en is vooral afhankelijk van de beheerders.


Stel dat iemand aangifte gaat doen van belediging en dat dit afspeelde binnen een spel als Trackmania. Bij wie moet je dan wezen voor gegevens? Bij Nadeo, de producent van het spel? Of de beheerder van de server waarop het plaats vond? En waar staat die server? En wie heeft die in beheer? Kortom: lastig.


Voor criminelen die iets te verbergen hebben en niet willen communiceren via de bekende kanalen zoals e-mail of instant messaging zijn online games ook een mogelijkheid. We weten dat het gebeurt, maar we horen er maar weinig van. De vraag is dan: Wordt het weinig gebruikt of kunnen we het niet vinden? U zegt het maar...


Groeten,

Hij die niet spoort!

1 opmerking:

  1. Nog een 3e mogelijkheid.. willen we het niet vinden? Wat we niet zien, is er ook niet he ;)

    BeantwoordenVerwijderen